Karadeniz Ereğli Nerede?

Karadeniz Ereğli, Zonguldak ilinin bir ilçesidir. Türkiye’nin kuzeyinde, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, 41° 17' kuzey enlemi ve 31° 24' doğu boylamı arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 782 km2dir. Ereğli'ye bağlı 6 belde ( Gülüç, Armutçuk, Gökçeler, Güneşli, Ormanlı ve Öğberler ) ve 97 köy vardır. Şehir merkezine bağlı mahalle sayısı 17'dir. Okuma-yazma oranın %99 olduğu ilçede kentleşme oranı %60'dır.
Her türlü doğal güzelliğin birarada bulunduğu Karadeniz Ereğli;Ankara'ya 300km. ve İstanbul'a 280km. uzaklıktadır.



Erdemir'in kuruluşundan önce küçük bir balıkçı kasabası olan Zonguldak Ereğli'sinde, fabrikanın kurulmasıyla nüfus hızla artmıştır ve Zonguldak'ın en büyük ilçesi olmuştur. Yüzölçümünün %56’sını ormanlar oluşturur. İlçede 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme faaliyet gösterir. Şehirde Ticaret Odasına kayıtlı 45 anonim, 235 limited şirket, 104 kooperatif ve Ticaret Odasına kayıtlı 1.726 kuruluş bulunmaktadır. Şehirde 6 modern hastane, 200 aşkın doktor vardır. Karadeniz Ereğli Müzesi ’nde 3.000’i aşkın arkeolojik eser sergilenmektedir.


Erdemir

Karadeniz Ereğli, sınırları boyunca 80 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Yükleme ve boşaltma olanağı olan Türkiye'nin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile uluslararası nitelikte tersaneleri bulunmaktadır. Karadeniz Ereğli’ye bağlı Armutçuk (2003'de beldenin adı Kandilli olarak değiştirildi) Beldesi’nde, TTK’ya bağlı Armutçuk Müessesesi bünyesinde Taşkömürü ocakları, Karadeniz Ereğli kent merkezinde Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir) bulunmaktadır. Sadece Ereğli Demir ve Çelik fabrikalarında Erdemir ise 8.000'e yakın işçi çalışmaktadır. 2006 yılında açılan yeni tersaneler bölgesi 5000 kişi ; 2007 yılında faaliyete geçicek Organize Sanayi Bölgesi de 4000 kişi istihdam edilecektir.

Karadeniz Ereğli’nin kıyıları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra; Karadeniz Ereğli Belediyesi, Erdemir Fabrikaları ve Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.









Hiç yorum yok:

The Hunger Site
küresel ısınma